Wie wij zijn

Studio Popcorn wil jongeren van 4 t/m 18 jaar prikkelen en uitdagen om zichzelf te ontwikkelen en de wereld om zich heen te ontdekken.

Voor en door kinderen

Onze podcasts zijn gemaakt voor en met kinderen. Hierdoor wordt de verbeeldingskracht en empathie van de luisterende kinderen geprikkeld. Door naar leeftijdsgenoten te luisteren groeit hun taalvaardigheid, ontwikkelen zij inzicht in zichzelf, begrip voor elkaar en de wereld om zich heen.

Artistieke kwaliteit

In podcasts van Studio Popcorn word je aan de hand van een kind meegenomen naar een andere wereld, in De Waanzinnige Podcast is dat die uit een boek. Samen met Rosie en Moussa zit je even op het dak van een Brusselse flat. In de verte hoor je de stadsgeluiden, cafémuziek aanzwellen en de deur naar het dak dichtvallen. En voel je je heel alleen op het dak van de grote flat.

Empathie

De podcast maakt invoelbaar wat een boek losmaakt bij jonge lezers, de jonge luisteraars krijgen namelijk ook een inkijkje in de levens van de vertellers. Naar aanleiding van de dichtbundel Uit elkaar vertelt Delilah (10) over de scheiding van haar ouders en de dood van haar vader. Remas (10) vertelt over haar vlucht uit Sudan en Fenne (8) over haar moeder die stierf toen zij nog maar een baby was. Via onze podcasts krijg je de kans om je te verplaatsen in een ander en soms gebeurt het tegenovergestelde, dan lees (of hoor) je over iemand die precies is zoals jij.

Educatie

Bijbehorende lesbrieven maken het makkelijker om als leraar of ouder door te praten over het onderwerp. Daarin staan namelijk luister- en vertelvragen, en met creatieve, sociaal-emotionele of fysieke opdrachten.

Soms werken we in opdracht, vanuit Stichting Popcorn vragen we subsidie aan voor onze projecten. Hier vind je de zakelijke informatie van Stichting Popcorn.

Projecten

Jullie kennen ons vast van de Waanzinnige Podcast. Maar we doen meer! In opdracht van Het Concertgebouw maakten we de podcastreeks Mijn instrument, ook de wetenschapspodcast Stokstaartjes is een onafhankelijke popcornproductie. En in opdracht van museum Catharijne Convent maakten we de podcast bij de gelijknamige tentoonstelling Van God los.

In opdracht

Wij bedenken en ontwikkelen zelfstandig producties, maar werken ook in opdracht. Wil je een audioproductie rond een specifiek thema, bijvoorbeeld bij een tentoonstelling of voorstelling? Dan vragen we eerst naar je boodschap, de doelgroep en of er nog bijkomende wensen of belangen zijn. Op basis van deze informatie ontwikkelen we een concept. Als we de vorm hebben gekozen, kunnen we kijken wie deze productie kan maken.

Team

Elk project vraagt om andere expertises. Daarom werken we met verschillende makers.

Maya Shamir (1979)
Programmamaker en eindredacteur.

Maya bedenkt en maakt verschillende live en online programma’s voor podia als Paradiso en De Melkweg. Voor SLAA ontwikkelde zij o.a. de podcasts Voor de liefste en De Fan Fiction Trilogie. Vanuit Studio Popcorn en samen met Marije ontwikkelde zij De Waanzinnige Podcast, kort daarop bedachten zij samen de eerste kinderpodcast van Het Concertgebouw: Mijn instrument.

Marije Ravelli (1980)
Marije is medebedenker en maker van De Waanzinnige Podcast en Mijn instrument. De afgelopen 20 jaar schreef zij veel portretterende interviews en korte verhalen in opdracht van verschillende opdrachtgevers (o.a. voor de gemeente Amsterdam, Buurtzorg en NRC). Zie www.marijeravelli.nl.

Wendy Bos (1984)

Wendy is de maker van Stokstaartjes, de educatieve kinderpodacst over wetenschap. Wendy werkte jarenlang als wetenschapper in de bio-ethiek. In haar proefschrift schreef ze een kinderinleiding en een kindersamenvatting, wat veel wetenschappers verraste, want iets heel simpel opschrijven is voor veel wetenschappers het allermoeilijkst. Toch ligt daar voor Wendy de uitdaging: ‘In mijn optiek zijn kinderen allemaal onderzoekers, filosofen en kunstenaars van nature. Ik weet zeker dat kinderen kunnen bijdragen aan een betere wereld. Als wij maar de juiste omgeving aanbieden kunnen we investeren in een gezondere, inclusieve en duurzame toekomst.’

Maarten Westerveen (1981) is de maker van Van God los? een podcast in opdracht van Museum Catharijneconvent. Maarten studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt sinds 2007 voor de VPRO, eerst bij Geert Maks In Europa, daarna voor het cultuurprogramma De Avonden. Westerveen heeft een aantal radiodocumentaires en een hoorspel gemaakt. Momenteel maakt Maarten podcasts over literatuur, waargebeurde verhalen, liefde en het milieu (o.a. Castduinen en Echt gebeurd). Tevens leert hij mensen hoe ze zelf podcasts kunnen maken.