Elk kind verdient de kracht van verhalen, maar niet iedereen heeft gelijke toegang tot boeken. Of het nu komt door dyslexie, een visuele beperking of opgroeien in armoede – veel kinderen kunnen de magie van lezen niet ervaren. Ondanks de inspanningen van de overheid en andere organisaties, blijft toegang tot literatuur voor veel kinderen beperkt. Wij vinden dat dit moet veranderen.
Audio voor verbeelding en taalontwikkeling
Uit onderzoek blijkt dat luisteren naar verrijkte, verhalende audio het brein net zo activeert als lezen. Je verbeelding komt tot leven, waardoor je empathie ontwikkelt – meer begrip voor jezelf, voor anderen én de wereld om je heen. Ook je taalvaardigheid groeit tijdens het luisteren, zoals je woordenschat, grammatica, spreekstijlen en intonatie. Je kunt dus lezen met je ogen, maar ook met je oren.
Stel je eens voor…
Een wereld waarin álle kinderen – ongeacht hun uitdagingen – de mooiste avonturen beleven en nieuwe werelden ontdekken. Waar ze spelenderwijs taalgevoel, empathie en zelfvertrouwen opdoen. Een wereld waarin álle kinderen kunnen lezen, of het nou met hun ogen is of met hun oren.
Studio Popcorn
Studio Popcorn maakt de voordelen van literatuur toegankelijk voor álle jonge mensen via podcasts en luisterboeken. Want, álle kinderen hebben recht op de voordelen van literatuur.
De Waanzinnige Podcast
Studio Popcorn is in 2020 opgericht door Maya Shamir en Marije Ravelli. Toen onze kinderen leerden lezen viel het ons op dat alle kinderen lezen leuk vinden. Letters worden woorden, woorden worden zinnen en zelfs hele verhalen. Dat is voor elk kind magisch. Toch vinden heel veel kinderen het moeilijk om steeds weer een nieuw boek te vinden. Daarop hebben wij iets verzonnen: De Waanzinnige Podcast. Een groot succes, want:
- Kinderen vinden het heel leuk om tips van elkaar te krijgen.
- Ouders zoeken een alternatief voor het scherm.
- Leraren hebben een gratis literatuurles dankzij de podcast én lesbrief.
Voor en door kinderen
Inmiddels maken we meer podcasts en ook luisterboeken met verschillende makers. Al onze podcasts zijn gemaakt voor en met kinderen. Hierdoor wordt de verbeeldingskracht en empathie van de luisterende kinderen geprikkeld. Door naar leeftijdsgenoten te luisteren groeit hun taalvaardigheid, ontwikkelen zij inzicht in zichzelf, begrip voor elkaar en de wereld om zich heen. Wij richten ons expliciet op kinderen met een taalachterstand of visuele beperking, omdat deze groepen structureel worden buitengesloten. Elk kind heeft recht op de voordelen van verhalen.
Artistieke kwaliteit
Goed geproduceerde audio brengt een verhaal tot leven en activeert onze verbeelding. Verhalende audio dringt om die reden dieper door in ons bewustzijn, het laat een blijvende indruk achter en maakt ook dat we de boodschap die we horen meer eigen maken. Het vergroot ons inlevingsvermogen, waardoor we, net als bij literatuur, een beter begrip ontwikkelen voor onszelf, de ander en de wereld om ons heen.
Wij zoeken bij elke productie een geluid dat past bij het verhaal en de doelgroep, we werken met sounddesigners als Hens Zimmerman en Arno Peeters, componisten als Sebastiaan Bax en Wessel Schrik, en partners als Het Concertgebouw en SoundLAB. We zoeken dus niet alleen naar een educatief of journalistiek interessant verhaal, maar ook naar de juiste dramaturgie en muzikale verrijking om het verhaal op te tillen.
Empathie
Onze podcasts maken invoelbaar wat leeft bij jonge mensen. Naar aanleiding van de dichtbundel Uit elkaar vertelt Delilah (10) over de scheiding van haar ouders en de dood van haar vader. Adiba (9) vertelt over de harp en waarom ze vindt dat het een moedig instrument is. Liz (12) vertelt hoe ze zich voelt als ze ’s avonds met spanning in bed ligt en haar gedachten afdwalen naar de oorlog. Via onze podcasts krijg je de kans om je te verplaatsen in een ander en soms gebeurt het tegenovergestelde, dan lees (of hoor) je over iemand die precies is zoals jij.
Educatie
Bijbehorende lesbrieven maken het makkelijker om als leraar of ouder door te praten over het onderwerp. Daarin staan luister- en vertelvragen en creatieve doe- en denk-opdrachten waarbij we het sociaal-emotionele niet uit het oog verliezen.
Projecten
Jullie kennen ons vast van De Waanzinnige Podcast. Maar we doen meer! In opdracht van Het Concertgebouw maakten we de podcastreeks Mijn instrument, ook de wetenschapspodcast Stokstaartjes is een popcornproductie. In het voorjaar van 2025 verschijnt de podcast Alles goed!? i.s.m. Muziekgebouw aan ’t IJ, AT5 en kinder- en jeugdpsychiater Carlijn Welten.